IQOS: prima mare autoritate care vrea reguli oficiale

de: Nicoleta Apostol
25 01. 2018

IQOS este unul dintre dispozitivele viitorului. E promovat drept un gadget care va schimba, într-un fel sau altul, fumatul „păcătos” al oamenilor. Luna aceasta trece prin prima etapă de reglementare.

În iulie 2017, Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA) a anunțat că vrea să-și folosească influența pentru a reduce cantitatea de nicotină permisă în țigări, ceva ce agenția numește niveluri de „non-dependență”. Astfel, în această lună procesul ar trebui să înceapă. Partea proastă este că implementarea va dura câțiva ani, mai ales dacă unele companii din industrie vor da în judecată propunerea.

În orice caz, obiectivul final al FDA este de a avea o piață de țigări care, practic, nu produc dependență. Sau, mă rog, mai puțină dependență. În plus, agenția caută și alternative la țigările tradiționale, știind că oamenii care fumează de zeci de ani nu vor renunța brusc la cantitatea cu care au fost obișnuiți.

Astfel, se i-a în calcul alternative de țigări, care ar furniza nicotina, dar fără efectele secundare, potențial letale, atunci când sunt aprinse. Primul produs pentru testare este IQOS, de la Philip Morris. Dispozitivul prin care, printr-o singură apăsare de buton, ai o țigaretă cu nicotină, dar fără fum, deci fără ardere.

Din moment ce arderea tutunului este cea care eliberează mare parte din substanțele chimice nocive, compania susține că dispozitivul este mai puțin dăunător. IQOS afirmă că elimină între 90 și 95% din substanțele chimice.

IQOS este diferit din punct de vedere tehnic de țigara electronică, deci nu este e-țigaretă, ci un dispozitiv care încălzește tutunul. El este deja disponibil în 30 de state ale lumii, însă ca Philip Morris să comercializeze produsul în Statele Unite, ca o alternativă mai puțin dăunătoare pentru țigări, are nevoie de aprobarea FDA.

Deși rapoartele IQOS arată că acesta conține niveluri mai scăzute de substanțe chimice toxice, comparativ cu țigările tradiționale, nu se poate spune cu exactitate că asta înseamnă, de fapt, riscuri mai mic să dezvolți boli asociate tutunului, ca cele cardiace, cancer pulmonar și altele.

În orice caz, dacă IQOS câștigă aprobarea FDA, dispozitivele ar putea intra pe piața americană luna următoare. Astfel, Philip Morris devine prima companie care aduce pe piață o țigară mai puțin dăunătoare.